Programma Wonen
Inhoud
• Volkshuisvesting & ruimtelijke ordening
• Omgevingswet
• Beheer openbare ruimte
• Beheer gemeentelijk vastgoed
• Mobiliteit & bereikbaarheid
• Milieu & vergunningverlening
• Duurzaamheid & afval
• Haven
Wat wilden we bereiken?
Wonen
Het creëren van voldoende en kwalitatief goede woonruimte is een belangrijke opgave voor de komende jaren. We willen de ruimte rondom Urk benutten voor het bouwen van woningen om bij te dragen aan de verlichting van de woningnood. We monitoren hiervoor de woningproductie en actuele behoefte van de verschillende doelgroepen. We stellen waar en wanneer nodig bij.
Door het ontwikkelen van een visie en strategie voor bestaande inbreidlocaties kijken we waar slimme samenvoegingen van bestemmingen mogelijk zijn (denk aan cultuur, vrijetijdsbesteding, enz.) om de sociale samenhang te bevorderen. Hierbij is aandacht voor goedkopere woningen en kleinere woningen voor de verschillende doelgroepen, zodat ook de doorstroom op gang komt. We zoeken naar financiële instrumenten en marktpartijen die kunnen helpen in het aandragen van alternatieven om starterswoningen toegankelijk en bereikbaar te maken voor de doelgroep. Voor alternatieve woonoplossingen voor betaalbaar wonen, zoals bijvoorbeeld huurkoop, zoeken we partners die dit kunnen realiseren.
De problematiek rondom de huisvesting van arbeidsmigranten wordt aangepakt. We dringen de bezetting van de reguliere woningvoorraad door arbeidsmigranten terug. Daarnaast moet huisvesting van arbeidsmigranten voldoen aan (sociale) standaarden waar door de gemeente op toegezien wordt. We hebben daarbij oog voor de sociale en economische problematiek rondom arbeidsmigranten.
Oude Dorp
We stellen een gebiedsvisie op voor het Oude Dorp. Dilemma’s rond de betaalbaarheid van (onderhoud van) woningen, de duurzaamheidsopgave en het beschermd dorpsgezicht van Urk worden bespreekbaar gemaakt en aangepakt. De verkeersveiligheid en leefbaarheid moeten worden bevorderd en beschermd, met respect voor geschiedenis en cultuur. Het reguleren van het autoverkeer en het autoluw maken staan hierbij centraal.
Verkeer
Door de groei van Urk neemt ook het aantal verkeersbewegingen naar en binnen ons dorp toe. Om dit in goede banen te leiden wordt de komende jaren de verkeershoofdstructuur verbeterd en een Randweg aangelegd.
Goede bereikbaarheid van Urk met het OV blijft belangrijk. Een goede verbinding tussen Urk en Lelystad heeft prioriteit.
Milieu
Met het oog op de nieuwe Omgevingswet (OW) wordt bestaand beleid aangepast of nieuw beleid ontwikkeld. Het doel daarbij is de goede kwaliteit van het Urker milieu te behouden dan wel te verbeteren. Daarbij dient het lokale beleid erop gericht te zijn om duurzaam en gezond te kunnen blijven wonen, werken en verblijven op Urk. Dit binnen de kaders van onze Omgevingsvisie en voor de milieuaspecten zoals bodem, lucht en geluid. Voor deze aspecten zijn landelijke, regionale en (enkele) lokale kwaliteitsnormen vastgelegd. Voor een gezonde leefomgeving dient de gangbare situatie binnen deze normen te vallen en over het algemeen is dat ook het geval op Urk.
Duurzaamheid
De komende jaren wordt de door de raad vastgestelde duurzaamheidsvisie uitgevoerd. De thema’s hierbij zijn: energie, circulaire economie, klimaatadaptatie en mobiliteit. Deze thema’s worden uitgewerkt op de verschillende beleidsterreinen. Bij het vraagstuk van de energietransitie kijken we nadrukkelijk breder dan alleen wind en zon. Ook alternatieve bronnen moeten in een evenwichtige energiemix worden opgenomen.
Omgevingswet
Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling en milieu vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De start van de Omgevingswet is uitgesteld naar 1 januari 2024. De verdere implementatie en inbedding in de gemeente en de gemeentelijke organisatie krijgt in deze raadsperiode haar beslag. Ook na inwerkingtreding van de wet is er de komende jaren nog veel werk te verzetten.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
Wonen
In december 2023 is het omgevingsprogramma Wonen 2.0 door het college vastgesteld. Het programma heeft als doel een actuele kwalitatieve en kwantitatieve basis te bieden voor woningbouwontwikkelingen. Op basis van het programma worden keuzes gemaakt voor de woningbouwprogrammering van inbreidings- en uitbreidingslocaties.
Voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten is een project van start gegaan dat een plan voor definitieve- en tijdelijke huisvesting uitwerkt. Ook is een paraplubestemmingsplan Wonen uitgewerkt dat de grip op huisvesting van arbeidsmigranten in de woonwijken verbeterd.
De bouw van woningen in de Zeeheldenwijk is inmiddels op gang gekomen. Verschillende zorgaanbieders bouwen aan Het Erf en in de particuliere woningbouw zijn de eerste woningen gereed gekomen. Voor de locatie van de oude brandweerkazerne aan de Noord heeft het college stedebouwkundige kaders vastgesteld die wonen met zorg mogelijk maakt.
Oude Dorp
Fase 1 van de gebiedsvisie Oude dorp is afgerond. De bewoners is in een aantal bewonersavonden gevraagd naar de knelpunten in, en ambities voor het oude dorp. Als deze knelpunten en ambities helder zijn dan kan fase 2 van start. In fase2 worden maatregelen uitgewerkt die de knelpunten kunnen oplossen en de ambities kunnen realiseren.
Verkeer
Voor de Zeeheldenwijk, Port of Urk en de ontsluiting naar de toekomstige randweg zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd zodat het toekomstige verkeer in deze gebieden veilig en vlot kan doorstromen.
Meerjarig onderhoudsplan gebouwen
Medio mei 2023 is de vastgoednota gemeente Urk vastgesteld. Hierin is duidelijk en inzichtelijk gemaakt wat de investeringen en de omvang van het geactualiseerde onderhoudsbudget worden. Daarnaast is een aantal in het oog springende projecten uitgevoerd. Hierbij valt te denken aan:
- Schuilplaats en extra openbaar toilet op begraafplaats ‘de Vormt’ zijn gerealiseerd. Bekostiging vanuit het krediet “uitbreiding begraafplaats de Vormt”
- Bij de gemeentewerf (Noorderzand 24) is voor 200.000,00 euro geïnvesteerd in noodzakelijk onderhoud, gepleegd, om het tot aan de nieuwbouw, een veilige en comfortabele werkomgeving te bieden.
- Bij zwembad ‘t Bun is groot onderhoud gepleegd aan het dak en draagconstructie van het recreatiebad. Ook is er een nieuwe keuken en een gedeeltelijk nieuwe zitruimte gerealiseerd nabij de glijbaan.
- Uitvoering gegeven aan optimalisatie van de klimatisering bij (enkele) scholen. Financiering mede door middel van de SUVIS-regeling, gesubsidieerd door het Rijk.
Uitvoering Duurzaamheid
Met het vaststellen van de omgevingsvisie is de stip op de horizon bepaald voor de verschillende duurzaamheidsthema's. De thema’s hierbij zijn: energie, circulaire economie, klimaatadaptatie en mobiliteit. Maar wat gaan we dan concreet doen? In 2023 is gewerkt aan het vertalen van de langetermijnvisie naar concrete acties voor de komende vier jaar. In concept is het uitvoeringsprogramma duurzaamheid gereed. Naast de inhoudelijke acties ligt een sterke nadruk op het creëren van bewustwording, kennisdeling en het monitoren van het effect van onze acties.
Doorontwikkeling grondstoffenbeleid
In 2023 is gewerkt aan een nieuw Grondstoffenplan 2024-2028 dat in 2024 richting raad zal komen. Dit plan moet zorgen voor er minder huishoudelijk afval en grip op de financiële kosten.
Implementatie Omgevingswet
Met het oog op de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 zijn in 2023 de laatste voorbereidingen getroffen om goed van start te gaan. Zo is het landelijke Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) geïmplementeerd en de benodigde aanvullende software geïnstalleerd, zijn medewerkers opgeleid, de interne processen in lijn gebracht met de nieuwe wet en de nieuwe werkwijze met onze inwoners en ondernemers gecommuniceerd. Eind 2023 waren we klaar om te starten met de uitvoering van de Omgevingswet.